Yorumlar | J-Dive Cruises (Diving&Yachting)-MSY OKYANUS JD
- Ayrıntılar
- Gösterim: 8604
Hisarönü Körfezi ve Datça Dalış Bölgelerinde dalış yapmış olanlar, Akdeniz coğrafyasında görülen türler ile bu bölgede görülen türler bakımından çok farklıklık olmadığını bilirler. Ülkemiz sualtını, karasularımız dahilinde olan tüm dalış noktalarını içerecek şekilde tanıtım yapılması ülkemizin bir sorumluluğudur. Tanıtım ülke sathını içerdiğinde,sektörün içinde yer alan tüm dalış merkezleri daha rahat nefes alabileceklerdir.
Abartıya gerek duyulmadan, tüm bölgelerimizi, körfezlerimizi, küçük yerleşim alanlarını içerecek bir sualtı yayınına ihtiyacımız var.
Daha önce ülkemiz sualtını tanıtmaya yönelik hazırlanmış olan resmi destekli yayınlar çoğunlukla Marmaris, Hisarönü ve Datça dalış bölgeleri içermeden hazırlandığından, anılan bölgelerin yurtdışına yönelik tanıtımlarında güçlükler yaşanmaktadır. Bizim için en önemli konulardan birisi tanıtım ile ülkemize yabancı dalıcı getirebilmektir.
Belki görmüşsünüzdür. Denizlerimizin Sakinleri isimli, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca hazırlatılmış ve birinci baskısında 2000 adet basılmış bu katalog içinde Marmaris’in adı sadece iki kez geçmektedir. Hisarönü ve Datça’nın ismi geçiyor mu diye merak edenler bu katalogda yer alan fotoğraflara bakarak, yazarın notundan tarama yapabilirler.
Katalog tarandığında görülecek o dur ki; Türkçe isimleri sadece “Deniz Tavşanı” olarak konmuş tüm türler sadece yazarın veya fotoğrafçının fotoğraf çektiği yerlerin isimlerini içermektedir. Elimizdeki Almanca sualtı kitaplarında Latin isimlerinin yanında deniz tavşanlarının açıklamalı isimleri yer almakta, sadece deniz tavşanı olarak isimlendirilmemektedir.
Bizim gibi sualtına sadece fotoğraftan fotoğrafa inmeyenler bölgelerinde gördükleri , katalog içinde yer alan ama bölge isimleri anılmayan bir kataloğu ülkemiz sularında yer alan canlıları gösteren, kapsamlı bir katalog olarak kabul etmemekteyiz.
Ben sualtı fotoğraf sanatçılarımızın ve biyolog arkadaşlarımızın yakın zamanda Hisarönü bölgesiyle Datça ve Yeşilova körfezinde yer alan (ATABOL) dalış noktalarında dalışlar yaparak bu bölgenin de sualtı görüşü, sualtı yapısı ve sualtı canlıları yönüyle objektif olarak değerlendirileceklerine inanıyorum ve gerektiğinde destek vereceğimizi de belirtmek istiyorum.
Dileğimiz, Turizm Bakanlığınca sualtı canlılarımızı ve sualtı jeolojik yapımızı yurtdışında ve yurtiçinde tanıtacak, basılmadan önce biyolog, sualtı fotoğrafçısı ve dalış merkezi sahibi arkadaşlarımızın da görüşüne sunularak bir kataloğun hazırlanması ve dağıtımının ücretsiz yapılmasıdır. |
YELKENLİ İLE DALIŞLI MAVİ YOLCULUĞUN ÖZELLİĞİ
Yaz tatillerini, Bodrum, Marmaris veya Fethiye bölgesinde mavi yolculuk teknelerinde geçirmiş olanlar (dalışsız), tekne yaşamının heyecan ve huzur verici yönünü anlata anlata bitiremezler. Çünkü, mavi yolculuklar eşsiz güzellikte koylarda konaklamanın yanısıra unutulmayacak anılar yaşatır.
Biz de, yıllardan beri ülkemizde, dalış faaliyetini mavi yolculuk faaliyeti ile birleştirerek misafirlerimize unutamayacakları anılar yaşatıyoruz.
Yurtdışında yaygın olan Dalışlı Mavi Yolculuklar'da ve bizim gibi gerçek Dalışlı Mavi Yolculuk yapan teknelerde dalış malzemeleri konaklanılan teknenin üzerinde bulunur ve yine konaklanılan teknenin üzerinden dalış yapılır veya dalışa gidilir. Bizim teknelerimiz Turizm İşletme Belgesi'ni de yine konaklanılan teknenin üzerinden alır. Sezon genelde Nisan - Ekim aylarını kapsar ve bu süre içinde her hafta tur yapılır.
Yelkenli ile Dalışlı Mavi Yolculuk turları ülkemiz dalıcıları tarafından yeterince tanınmamaktadır. Ya da fiyatlarımız günlük dalış fiyatları ile kıyaslandığı için pahalı bulunmaktadır. Detaylı hesaplama yapıldığında ise dalışlı mavi yolculukların hem avantajlı hem de dinlendirici turlar olduğu anlaşılır. Dalışlı Mavi Yolculuk turlarımıza ve diğer turlarımıza katılmak için rezervasyon yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.
Biz tam pansiyon turlarımızda 5 gün süreyle günde 2 ya da 3 dalış sunmanın yanısıra Fiyatlar/Hizmetler sayfamızda açıkladığımız hizmetlerimizi taahhüt ediyoruz.
Lütfen Tur Anlaşmamızı dikkatlice okuyunuz. Size daha iyi hizmet verebilmemiz için Tur Kayıt Formu'muzu doldurarak Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir. adresimize gönderiniz.
SUALTI
Yabancı misafirlerimizin bizi tercihleri, ülkemizin bir Kızıl Deniz olmadığı bilinciyledir. Pek çoğumuzun taş kaya olarak nitelediği dağlar, bir başka bakışta harika bir doğa parçası olarak kıymet bulur. Ülkemiz sualtı zenginliğini, Kızıl Deniz ile kıyasladığımızda ise; Ege'nin ve Akdeniz'in kendine has özelliklerine ve güzelliklerine haksızlık yapılmış olur. Misafirlerimiz, Hisarönü, Datça ve Yeşilova bölgesine daha su üstündeyken bağlanıyorlar. Her dalış sonrasında sualtının jeolojik yapısının güzelliği misafirlerimizi etkiliyor. Misafirlerimiz, bölgemizin Akdeniz olduğunu, dalışlarda kendilerini kuşatacak balık sürülerinin olmayacağını ama barakuda ve uskumruların avlanmalarını hayranlıkla seyredeceklerini biliyorlar.
Önceki yıllar ile kıyaslama yaptığımızda bölgemizde vatoz ve deniz kaplumbağalarının sayısının artığını görüyoruz. Doğal yaşamları içinde, deniz salyangozları, gobiler, deniz tavşanları, papağan balıkları, gridalar, orfozlar ve daha pekçok çeşit pekçok dalış noktasında görülür. Bilinçsiz avcılık ve toplayıcılık nedeniyle görülme sayısı azalsada ahtapotların şekilden şekile ve renkten renge girişi büyüleyicidir. Yumuşakçaların hareketleri dans eden ispanyol kızları hatırlatır. Renk cümbüşüne katkıda bulunan çeşit çeşit süngerler aynı zamanda pek çok canlıya da ev sahipliği yaparlar. Hisarönü, Datça ve Yeşilova körfezindeki sualtı görüşünün (50m civarı) kalitesi yabancı misafirlerimizin övgüsünü alır.
İstendiğinde gece dalışı yapmaktayız. Yelkenli ile Dalışlı mavi yolculuk esnasında gece dalışları bir başka güzeldir. Bu güzellik sadece gece sualtının zenginliği yönüyle değil, aynı zamanda tüm dalış sonrasında kendi kabinlerinizde sıcak suyla duş yapabilmekten kaynaklanır. Üşümezsiniz.
Erken dalış yapmayı pekçok dalıcı ister. Su daha dinlenmiş, avcılar ya hala avlanmakta yada avdan dönmektedirler. Sualtının en zengin olduğu zamanları erken dalış ile değerlendirebilirsiniz.
BATIK
Bölgemizde antik batıkların haricinde batık bulunmamaktadır. Datça Kaymakamlığına yaptığımız müracaat ile Datça sualtı turizminin canlandırılması için uygun bir noktaya, Dz.K.K.lığından kal edilen bir geminin batırılması istenmiştir.
Bölgemizde bulunmuş antik batık buluntuları ise kazı işlemlerinden sonra Bodrum Sualtı Müzesine götürülmüşlerdir. (Fırsat bulduğunuzda bu müzeyi gezmenizi öneriyoruz.) Pek çok dalış noktasında amfora ve kalıntılarını görmek mümkün. Yüz yıllar önce, yön bulmanın denizcilerin hüneri olduğu zamanlarda pekçok tekne ya gidilen bölgenin bilinmemesinden ya da kuvvetli rüzgarlar nedeniyle batmıştır. Bölge insanlarından hayatlarını süngercilikte geçirmiş olanların anlattıkları biraz üzücüdür. Deniz ticaretinin vazgeçilmezi amforaların sağlam olanları zamanın süngercileri tarafından içlerine bakılmak üzere ya da kankava aleti ile kırılmışlardır.
EMNİYET
Emniyetiniz açısından; meydana gelebilecek herhangi bir kaza durumuna karşı ilk yardım çantamız ve oksijen tüpümüz mevcuttur. En yakın Basınç Odası, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca uluslararası standartlara uygun olarak işletilmektedir ve dalış noktalarımıza sürat teknesi hızıyla bir saat mesafededir. Ayrıca teknemizde bir adet AED cihazı bulunmaktadır.
DALIŞLAR
Dalışlarımızı 12 lt, 200 bar aluminyum tüpler ile mümkün olduğunca direk teknemizden gerçekleştiriyoruz. Dalış sonrasında tüpler denge yelekleri sökülmeden doldurulur. ALKIN marka kompresörümüz baş altındadır ve sessiz ortamdadır. Dalış sonrasında dalıcılarımız tüplerini dolum istasyonuna yerleştirirler ve sıcak içeceklerini yudumlamaya giderler. Valflerimiz DIN olmakla birlikte INT adaptörümüzde mevcuttur. Bizimle yapılacak dalışlarda regülatörlerin Ahtapot bağlantılı olması gerektiğini ve dalış bilgisayarsız dalınamayacağını lütfen unutmayınız. Gerektiği durumlarda ekipman kiralayabilirsiniz. Lütfen ekipman kiralama isteğinizi daha önceden bildiriniz (Kiralama listesi)
Diğer dalış malzemeleri ise tekne üzerinde her dalıcıya ayrılmış olan plastik kasalara konulabilir.
Dalış noktalarımızdaki deniz suyu sıcaklığı Mayıs/Haziran yaklaşık 18 – 21 ° C, Temmuz/Ağustos 22 – 26 °C ve Eylül/Ekim 25 – 23 ° C dir. Biz size Mayıs/Haziran ve Eylül/Ekim aylarında 5-6 mm kuru elbise, Temmuz/Ağustos aylarında 5 mm ıslak elbise giymenizi tavsiye ediyoruz. Ayrıca Mayıs ve Haziran aylarında eldiven kullanımı size büyük bir rahatlık sağlayacaktır. Dalışlarınızda dalış botu giymeniz ayrıca tavsiye olunur.
HATIRLATMALAR
Şunu unutmayınız ki, sualtında bulduğunuz herhangi bir cisme dokunmayınız ve su üstüne çıkarmayınız. T.C. kanunlarına göre bu yasaktır. Herhangi bir tarihi eser gördüğünüzde rehber dalıcınızı ikaz ediniz ki o da bu buluntuyu ilgili makamlara haber verebilsin. Belki de sizin buluntunuz tarihin aydınlatılmasında önemli bir katkı sağlayacak kim bilir?