Yorumlar | J-Dive Cruises (Diving&Yachting)-MSY OKYANUS JD
- Ayrıntılar
- Gösterim: 7650
2016 Yılı Su ürünleri Avcılığını düzenleyen tebliğ müracaatımız.
BALIKÇILIK VE SU ÜRÜNLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE
ANKARA
1. J-Dalış Merkezi; Selimiye’den başlayarak, dalışa serbest bölgelerde, dünyada nadir yapılan Yelkenli ile Dalışlı Mavi Yolculuk Turları yapmaktadır. Ülkemiz dalış turizmini yurtdışında kendi imkanları ile tanıtarak, 2006 yılından bu yana, ülkemize dalıcı misafir getirmektedir. Kabul edilmelidir ki; dünya denizlerinde pek çok sualtı zenginlikleri içinde dalmış tecrübeli dalıcıları balık popülasyonu her geçen gün azalan dalış bölgelerine getirmek hiç te kolay olmamaktadır Konu ülkemiz menfaatleri olduğunda da, denizlerimizin sadece balıkçılık yönüyle değil turizm yönüyle de çok değerli olduğunun bilincindeyiz. Dilekçe ile müraacatımın sebebi: Her türlü balık avcılığına kapatılacak dalış noktalarının dalış turizmini daha ilginç kılarak, ülkemize daha fazla dalıcı getireceği ve ülkemiz kazanımlarının balık popülasyonlarını göstererek artacağına olan inancımdır.
2. Hisarönü körfezi – Datca ve Bozburun Yeşilova körfezinde yer alan dalış noktaları Orfoz Lagos gibi yuva balıklarının barınmalarına imkan sağlamasına karşın, amatör zıpkıncılar ve amatör zıpkıncı gibi görünen ama restoranlara balık satan kişilerce talan edilmektedir. 2012 Tarihli teblig günde boyu 45cm olan bir adet orfoz avına imkan sunduğunda, zıpkıncılar hızlı botlarına zıpkıncı olmasa bile arkadaşlarını da getirerek yuva balıklarının nesillerinin kurutulma sürecini adeta hızlandırmışlardır. Maalesef Orfoz ve Lagos avlanma boyunun 40cm'den 45 cm'e çıkarılması, bu neslin özel bir üreme yapısına sahip olması nedeniyle, korunmasını sağlamamıştır. Av yasağı olmadığı sürece, orfoz boyu 40 cm fakat cinsiyetsiz-boyu 45 cm ama dişi olarak avlanabilmelerinin engellenmesi gerekmektedir.
Maalesef ülkemizde zıpkın satışlarının hiçbir kontrole tabi tutulmaması, kara avcılığında istenen avlanma teskeresi ücreti gibi bir sistemin ihdas edilmemiş olması gece gündüz demeden ekmeğinin peşinde koşan vergisini ödeyen balıkçılarımız tarafından da kabul edilmemektedir. Su ürünlerimizin korunması yönünde diğer önemli bir konu ise; ülkemizde Mavi Yolculuk turları yapan veya sailing tekneleri ile gelen yabancılara olta ve zıpkın ile avlanma yaptırılmasının önlenmesidir. Yabancı bayraklı kotraların girişlerinde, Türk sularında, olta ile avcılığın müsaadeye bağlı olduğu bilgisinin verilmesi de faydalı olacaktır.
3. Kolluk kuvvetlerinin her bir noktayı kontrol edebilme ve kıyıya gizlenmiş botları ile zıpkıncılık yapanları tesbit edebilme lükslerinin olmadığı bir gerçektir. Yıllardan beri bu bölgede dalış yaparak sualtını gözlemleyen biri olarak, çözümü; popülasyonun görüldüğü Ek’te hem koordinatları hem de sualtı bilgisi verilen, balık türlerini görmemiz nedeniyle dalış noktası olarak tercih ettiğimiz alanların hem zıpkın hem de amatör ve ticari avcılığa yasaklanmasında görüyoruz. Nokta bazında 500 m çap / bazı yerlerde yarı çapındaki alanların Tabiat Koruma Noktası olarak tesbit edilerek her türlü avcılığa kapatılması, bu noktaları doğal üreme alanlarına dönüştürecek ve civar avlakları daha da zenginleştirerek balıkçılığa da ayrıca katkıda bulunacaktır. Nesli koruma altında olan balık türlerini korumak amacıyla, Selimiye Kameriye Kayalığından başlayarak, Datça’ya, Datça’dan Bozburun’a uzanan bir alanda sürekli dalış yapan tek dalış merkezi olmamız ve sualtını da iyice tanımamız nedeniyle önerimiz; bir bölgenin bir baştan bir başa yasaklanması değil, tespit edilen koruma noktalarının zıpkın ve balıkçılığa yasaklanmasıdır. Bu şekilde bir yasaklama balık nüfusunu kontrol edebilme ve gözlemlememize de imkan sağlayacaktır.
4. Diğer bir konu ise; karavida avcılığına, sadece, Kaş Uluburun'da belirtilen koordinatlarda izin verilirken, bölgede ağların sualtında uzun süreli bırakılması yöntemi ile de karavida avcılığının yapılması ve balıkçı tezgahları ile restoranlarda menşei belgesi olmadan satışlarının yapılabilmesidir. Sualtına uzun sureli bırakılan ağların amacı böcek ve karavida gibi kabukluları kokan balıklar ile çekmek olduğundan, aynı zamanda bu ağlar üzerine pekçok salyangoz ve deniz yıldızı çeşidi de takılarak yok edilmektedir.
5. Tebliğ ve Sirkülerin görev verdiği yerel yönetimler ve kolluk kuvvetlerinin bazılarının mevcut uygulamaları takip edemediği çeşitli sohbetlerde anlaşılmıştır. Biz J-Dive olarak Dünya Doğayı Koruma Birliğinin KIRMIZI LİSTE'ye aldığı türlerin korunması için sosyal medyada elimizden gelen bilgilendirmeyi yapmaktayız. Yerel yönetimlerin yetkilendirilerek balıkçı ve restoranlara yapacakları kontrollerin de caydırıcı olacağı kanaatindeyiz.
6. Sunulan bilgiler ışığında Ek'te belirtilen noktaların, Tabiat Koruma Noktası ilan edilmesi ve Amatör Zıpkınla Sualtı Avcılığı da dahil olmak üzere hertürlü zıpkıncılığa ve balıkçılığa yasaklanmasını talep ediyoruz. Tabiat Koruma Noktası olarak belirlenmiş ve şamandıra ile işaretlenmiş bölgelere yasak getirildiğinde; balık popülasyonu sezon boyunca dalış merkezimizce gözlemlenebilecek ve ülkemize daha fazla misafir dalıcı girişi sağlanabilecektir. Sualtı zenginliğimizin olmaması nedeniyle yurtdışından misafir getirmek tahmin edilemeyecek kadar zorlaşmıştır. Ne yazık ki biz aletli dalış turlarımızı zengin sualtı yapımız nedeniyle satamıyoruz. Biz, yelkenli ile gitmeyi, cok iyi sualtı görüşünü, dalgasız noktalarda dalışı, su üstü doğal güzelliklerimizi ve teknemiz ile sunabildiğimiz kaliteli hizmeti tanıtarak satışını yapabilmek için mücadele ediyoruz. Tabiat Koruma Noktası sistemi kabul edildiğinde hem balıkçılarımız hem de dalış turizmi içinde yaşama mücadelesi verenler rahatlayacaklardır.
|